Maija sezonālie produkti
Šķiet, ka daba beidzot ir atmodusies! Arī mēs arvien vairāk laika cenšamies pavadīt tās tuvumā: ieelpojot meža vijolīšu aromātu, klausoties jauno lapu čaukstoņā, mētājot oļus upes krastā, vērojot pavasara zāli, baudot pavasara veltes – sajūtoties par visas košās, dzīvās pasaules daļu. Pavasaris sniedz neskaitāmās iespējas sinhronizācijai ar dabas bioritmiem, darbojoties ar sportiskām aktivitātēm ārā, strādājot dārzā un dodoties arvien ilgākās un ilgākās pastaigās. No zinātnes skatpunkta, šīs vienkāršās darbības ļauj uzlādēties ar enerģiju un lielisku omu, kā arī dažādot mūsu organisma mikrofloru un tādējādi uzturot pavasarī tik nepieciešamo veselību.
Šoreiz pastāstīsim par organisma vajadzībām pavasara periodā un par to, kā tās apmierināt ar pieejamiem sezonālajiem produktiem.
Pirmā raža
Maijs ir dzinumu, rūgto zāļu un garšaugu sezona. Uzturs, kura pamatā ir pirmā raža, saucama par atveseļojošo, par cik garajā ziemas periodā svaigo zaļumu nav pietiekami, savukārt agrīnajā pavasarī kultūraugu izvēle ir visai vienveidīga, kā dēļ organisms nepieciešamās uzturvielas nesaņem.
Jaunie savvaļas augi – stādi, dzimumi, ziedi, saknes, lapas – ir gan kā pilnvērtīgs uzturs, gan kā lieliska piedeva ierastajiem ēdieniem. Vislielāko vērtību zaļumi sniedz svaigā veidā: salātos, smūtijos, zaļajos kokteiļos. Liec lietā pienenes, skābenes, savvaļas ķiplokus, nātres, āboliņus, kosas dzinumus, rabarberus u.tml. Dažādas savvaļas augu un kultūraugu kombinācijas veido neatkārtojamas garšas nianses, kas nav sastopamas pat visizsmalcinātākajos restorānos.
Agrīnajiem savvaļas augiem raksturīga rūgtena garša, kas stimulē gremošanas sulu izdali; ja rūgtums diez ko pie sirds neiet, augus uz pāris minūtēm var aptvaicēt ar verdošu ūdeni. Ilgāka termiskā apstrāde nav vēlama, par cik pilnībā vai daļēji tiek zaudēti vitamīni un fermenti, fitoncīdi un dažas citas bioloģiski aktīvās vielas, piemēram, ēteriskās eļļas. Iecienītākās receptes maijā
• Pesto no pienenēm pie laša vai mencas
• Salāti no bietēm ar olīveļļu un balzamiko mērci
• Medus ar māllepes ziediem.
• Tējas sēne uz nātres.
• Smūtijs ar nātrēm, avokado un kurkumu
Tabula ar maija sezonālajiem produktiem
Sarakstā apskatāmi produkti, kuru ražas novākšana noris maijā.
1) Dārzeņi:
• kālis,
• jaunie zirņi,
• ingvers,
• ziemas kāposti,
• cigoriņu saknes,
• puravi,
• sīpoli
• burkāni
• pastinaki
• tumšie lapu kāposti
• rabarberi
• redīsi
• rāceņi
• bietes
• sparģeļi
• ziemas rapsis
• kurkuma
• mārrutki
• ķiploks 2) Augļi un ogas:
• Augļi un ogas: avokado (Izraēla, Meksika),
• Banāni (DĀR, Ķīna, Āfrika),
• Granātābols (Turcija, Azerbaidžāna),
• Greipfrūts,
• Citrons, laims (Ķīna, Turcija, Abhāzija),
• Platans (DĀR, Ķīna),
• Āboli.
3) Rieksti (ieskaitot kokosriekstus un kastaņus)
4) Sēnes:
Murķeļi, šampinjoni, austeru sēnause, celmene
5) Zaļumi, salāti: kressalāti, visa veida salāti, sīpoli, mangolds, piparmētra, pak-choi, pētersīļi, rukola, ķimenes, dilles, ķiploku stiebri, spinātlapas.
6) Mikrozaļumi:
• Brokoļi
• Zirņi
• Sinepes
• Griķi
• Lucerna
• Saulespuķu sēklas
• Kvieši
• Redīsi
• Lēcas u.c. 7) Graudi un pākšaugi:
• ziemas kvieši
• rudzi
• tritikale
• mieži
8) Savvaļas augi:
• rabarberi,
• skābenes,
• āboliņš,
• nātres,
• retējs,
• liepziedi,
• māllepe,
• lakacis,
• pienene,
• prīmulas,
• ceļmallapas,
• gārsa,
• timiāns,
• kosa,
• laksis,
• skābenes,
• estragons,
• panātre.
Maijs ir dzinumu, rūgto zāļu un garšaugu sezona. Uzturs, kura pamatā ir pirmā raža, saucama par atveseļojošo, par cik garajā ziemas periodā svaigo zaļumu nav pietiekami, savukārt agrīnajā pavasarī kultūraugu izvēle ir visai vienveidīga, kā dēļ organisms nepieciešamās uzturvielas nesaņem.
Jaunie savvaļas augi – stādi, dzimumi, ziedi, saknes, lapas – ir gan kā pilnvērtīgs uzturs, gan kā lieliska piedeva ierastajiem ēdieniem. Vislielāko vērtību zaļumi sniedz svaigā veidā: salātos, smūtijos, zaļajos kokteiļos. Liec lietā pienenes, skābenes, savvaļas ķiplokus, nātres, āboliņus, kosas dzinumus, rabarberus u.tml. Dažādas savvaļas augu un kultūraugu kombinācijas veido neatkārtojamas garšas nianses, kas nav sastopamas pat visizsmalcinātākajos restorānos.
Agrīnajiem savvaļas augiem raksturīga rūgtena garša, kas stimulē gremošanas sulu izdali; ja rūgtums diez ko pie sirds neiet, augus uz pāris minūtēm var aptvaicēt ar verdošu ūdeni. Ilgāka termiskā apstrāde nav vēlama, par cik pilnībā vai daļēji tiek zaudēti vitamīni un fermenti, fitoncīdi un dažas citas bioloģiski aktīvās vielas, piemēram, ēteriskās eļļas. Iecienītākās receptes maijā
• Pesto no pienenēm pie laša vai mencas
• Salāti no bietēm ar olīveļļu un balzamiko mērci
• Medus ar māllepes ziediem.
• Tējas sēne uz nātres.
• Smūtijs ar nātrēm, avokado un kurkumu
Tabula ar maija sezonālajiem produktiem
Sarakstā apskatāmi produkti, kuru ražas novākšana noris maijā.
1) Dārzeņi:
• kālis,
• jaunie zirņi,
• ingvers,
• ziemas kāposti,
• cigoriņu saknes,
• puravi,
• sīpoli
• burkāni
• pastinaki
• tumšie lapu kāposti
• rabarberi
• redīsi
• rāceņi
• bietes
• sparģeļi
• ziemas rapsis
• kurkuma
• mārrutki
• ķiploks 2) Augļi un ogas:
• Augļi un ogas: avokado (Izraēla, Meksika),
• Banāni (DĀR, Ķīna, Āfrika),
• Granātābols (Turcija, Azerbaidžāna),
• Greipfrūts,
• Citrons, laims (Ķīna, Turcija, Abhāzija),
• Platans (DĀR, Ķīna),
• Āboli.
3) Rieksti (ieskaitot kokosriekstus un kastaņus)
4) Sēnes:
Murķeļi, šampinjoni, austeru sēnause, celmene
5) Zaļumi, salāti: kressalāti, visa veida salāti, sīpoli, mangolds, piparmētra, pak-choi, pētersīļi, rukola, ķimenes, dilles, ķiploku stiebri, spinātlapas.
6) Mikrozaļumi:
• Brokoļi
• Zirņi
• Sinepes
• Griķi
• Lucerna
• Saulespuķu sēklas
• Kvieši
• Redīsi
• Lēcas u.c. 7) Graudi un pākšaugi:
• ziemas kvieši
• rudzi
• tritikale
• mieži
8) Savvaļas augi:
• rabarberi,
• skābenes,
• āboliņš,
• nātres,
• retējs,
• liepziedi,
• māllepe,
• lakacis,
• pienene,
• prīmulas,
• ceļmallapas,
• gārsa,
• timiāns,
• kosa,
• laksis,
• skābenes,
• estragons,
• panātre.