Mūsdienu zinātne sporta uztura jomā nestāv uz vietas. Jau sen ir pagājuši tie laiki, kad šis jēdziens tika asociēts ar steroīdiem un anabolikiem. Šodien pasaules tirgū pastāv specializēto produktu līnijas, kas ir paredzētas kā sportistiem, tā arī visiem aktīva dzīves veida cienītajiem.

Tie spēj padarīt treniņus maksimāli efektīvus un īsākos termiņos sasniegt vēlamos rezultātus figūras koriģēšanā, izvairoties no negatīviem efektiem. Šodien dienas rakstu mēs gribētu veltīt sporta uztura pārskatam.

Sporta uzturs olbaltumvielu-ogļhidrātu kokteiļa veidā ir nekas cits, kā parastā uztura aizvietotājs, kurš sastāv no olbaltumvielām, taukiem, ogļhidrātiem, vitamīniem un minerāliem. Visi šie komponenti ir arī sporta uzturā – ar tādu atšķirību, ka organisms uztver to ātrāk un tas ir daudz koncentrētāks. Piekrītiet, ka tas ir ērti, jo ne visiem ir iespēja ēst regulāri un pilnvērtīgi.

Bez tam, vitamīnu un minerālu komplekss ir visu organisma vielmaiņu procesu katalizators. Vitamīnu koncentrācija, kas ietilpst sporta uztura kompleksā ir daudz augstāka nekā ikdienas uzturā, jo ražotāji ņēma vērā cilvēkus ar lielām fiziskām slodzēm.

Bet mūsdienu dzīves apstākļos, kura skrien straujā tempā, ar pastāvīgiem stresiem, atmosfēras spiediena kritieniem un sliktu ekoloģisku situāciju – tо, ko piedzīvo pilsētas iedzīvotāji var pilnā mērā salīdzināt ar sportistu slodzi. Tāpēc ir nepieciešama paaugstinātā vitamīnu un minerālu koncentrācija.

Pieprasījums uz tauku sadedzinātajiem

Nevajag asociēt sporta uzturu tikai ar bodibildingu, kur liela nozīme ir muskuļu masas paaugstināšanai. Piemēram, pēdējā laikā ir strauji palielinājies pieprasījums uz tauku sadedzinošiem produktiem.

Cīņā ar tauku atlikumiem ļoti efektīvi palīdz termohēniki (termodžetiki) un lipotropiki. Jau no paša nosaukuma ir saprotams, ka termohēniki palielina cilvēka ķermeņa temperatūru, kas veicina tauku sadedzināšanas procesu. Ar termohēniku palīdzību cilvēks var sasniegt vēlamo rezultātu pat mērenas fiziskas slodzes gadījumā.

Dienas uzturā kaloriju skaitu ir jāsamazina mēreni samazinot tauku un ogļhidrātu lietošanu, bet nekādā gadījumā nedrīkst samazināt olbaltumvielu daudzumu uzturā. Šo var sasniegt ieviešot diētā augstolbaltumvielu kompleksu ar samazinātu tauku un ogļhidrātu saturu. Tādejādi, proteīns ir vajadzīgs ne tikai „spēka vīriem”, bet arī „cīnītajiem” ar savu kā uz raugiem augošo svaru.

Klasifikācija

Sporta uzturu nosacīti var sadalīt uz sekojošām grupām:

1. Olbaltumvielu koncentrāts (proteīni) – pulvera koncentrāti ar lielu augstas kvalitātes olbaltumvielu saturu, kas ir nepieciešams ne tikai sportistu muskulatūras uzturēšanai un uzlabošanai, bet arī vienkāršu cilvēku uztura korekcijai. Proteīnus lieto pirms un pēc fiziskām slodzēm. Tiem ir labas atjaunojošas īpašības – kad organismam ir nepieciešams materiāls jaunu šūnu uzbūvēšanai ļoti īsos termiņos.

2. Enerģētiskie koncentratori – pulverveida ogļhidrātu un olbaltumvielu ogļhidrātu koncentrāti un gatavie dzērieni. Pirmkārt, tie apgādā organismu ar labi gremojamiem ogļhidrātiem.

Enerģētiķi tiek izmantoti gan spēka, gan spēļu sporta veidos, kuriem ir raksturīgs paaugstināts enerģijas patēriņš; treniņu un sacensību laikā ar palielināto slodzi uz muskuļiem (divcīņa, skriešana, peldēšana, divritenis un t.l.).

3. Aminoskābju kompleksi – specializēti produkti, kas apgādā organismu ar brīvām aminoskābēm un peptīdiem.

Tie ir nepieciešami jebkādos sporta veidos ar intensīvu muskuļu slodzi, jo palīdz atrisināt veselo olbaltumvielu sagremošanas ātruma jautājumu un tas nozīmē, ka tie veicina ātru organisma atjaunošanas spēju pēc slodzēm.

Pēc savas būtības aminoskābes ir proteīnu peptīdu formula. Un vēl labāk sagremojas. Tiek ražotas kā šķidrā, tā arī tablešu veidā.

4. Stimulējošas piedevas – dažādi pēc savas nozīmes produkti (ieskaitot vitamīnus. Tos apvieno tas, ka kopā ar proteīniem un enerģētiķiem tie stimulē muskuļu atjaunošanas procesu, tauku utilizāciju un vielmaiņu stimulāciju organismā gadījumā, kad ir palielinātas slodzes sportistu treniņu un sacensībām sagatavošanās laikā.

Bez tam, šīs piedevas ir ļoti labs profilakses un stimulācijas līdzeklis priekš pārāk sportiski noskaņotiem cilvēkiem.

5. Sporta dzērieni – gatavie lietošanai dzērieni un to koncentrāti, kuriem piemīt izotoniskās (ūdens un sāls bilances uzturēšana organismā), enerģētiskās, lipotropas (tauku sadedzinošas) un stimulējošas īpašības.

6. Batoniņi – sātīgas plīts, kuras ietver sevī ne tikai sabalansēto olbaltumvielu, ogļhidrātu, tauku saturu, bet arī vitamīnus un minerālvielas. Produkta pamatuzdevums – organisma uzturs pēc trenēšanās gadījumā, kad ir nesakārtots dienas režīms.

7. Veselīgi produkti – speciāli diētiski maisījumi, kas ir sabalansēti gan pēc galvenām uzturas vielām, gan pēc vitamīniem un mikroelementiem. Pārsvarā tiek izmantoti diētiskas uzturas gadījumā, kā arī nesakārtotā dienas režīma gadījumā.

Ne vienmēr regulāras nodarbības fitnesa centrā sniedz ātru rezultātu un tas nav pārsteigums. Lai izvairītos no liekā svara ir nepieciešamas ne tikai sastādīt pareizu un metodisku trenēšanās kompleksu, bet arī stingri ievērot sabalansētu uzturas racionu, kas ir virzīts uz trauku sadedzināšanu un aktīva muskuļu tonusa nodrošināšanu.

Visiem, kas vēlas izvairīties no liekā svara ir nepieciešams ievērot sporta uzturas speciālistu rekomendācijas: tie palīdzēs Jums veikt pariezu izvēli!

Zostaw komentarz

Uwaga: komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.